Приключи анкета на Агенцията по заетостта сред 45 работодатели в област Разград

By 01 Май 2019 Прочетена 1368 пъти 0
От резултатите става ясно, че най-много се ценят уменията за самоконтрол и дисциплина у наетите работници От резултатите става ясно, че най-много се ценят уменията за самоконтрол и дисциплина у наетите работници снимка: КИС 13

Приключи анкета сред бизнеса в област Разград за пазара на труда. Допитването е направено от агенцията по заетостта сред 45 работодатели.

От резултатите става ясно, че най-много се ценят уменията за самоконтрол и дисциплина у наетите работници и служители, а на второ място е работата под напрежение. Анализът показва, че през следващите 6 месеца над 70% от анкетираните работодатели няма да наемат нов персонал, а около 2 на сто предвиждат съкращения.

За период до една година в Разградска област ще има нужда от близо 1300 неквалифицирани работници, като от тях 618 ще бъдат в сферата на селското и горското стопанство, което се определя от характера на икономиката в региона. Най-големи затрудненията има при намирането на строители. Най-дефицитни пък се оказват професии, които не изискват висше образование. Това се потвърждава и от намеренията на работодателите за следващите от 3 до 5 години. Те ще се нуждаят само от 1140 специалисти с висше образование, а със средно – близо 4 пъти повече.

Сред изводите от анкетата са и че трудно ще се постигне адекватно предлагане на необходимия брой специалисти заради демографската криза.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net