Ще засаждат нова растителност на мястото на премахнатата по коритото на Бели лом в Разград

By 10 Ноември 2016 Прочетена 1247 пъти 0

На много отпадъци изхвърлени от гражданите се натъкват работниците при почистването на коритото на река Бели Лом в Разград.

Става дума за строителни материали, боклуци от бита, шишета, гуми, дори цели дюшеци. Работата се извършва от общинското предприятие "Паркстрой".

Обемът на дейностите е много голям, тъй като 10-15 години нищо не е пипано по речното корито.

Преди да започне почистването му, кметът д-р Валентин Василев назначи междуведомствена комисия, която да извърши оглед на участъците и да изготви план. В комисията влизат представители на Басейнова дирекция „Дунавски район“ – Плевен, “Пожарна безопасност и защита на населението“ и Община Разград.

След изготвен констативен протокол е решено, да се премахне самораслата дървесна растителност и да се почисти коритото от наслоените почвени наноси. Закупена е техника за около 10 хил. лв. в това число стрела с 5-метров кран, която реже дърветата и храстите. Идеята е машините да се ползват и по селските дерета.

Ландшафтните архитекти ще решат какво да се засади на мястото на премахнатата растителност. Ще се оформи нова зеленина, която ще се поддържа в красив вид. Най-вероятно това ще бъде дълготрайна растителност по горния ръб на откоса с цел почвозадържане и предотвратяване на неговото разрушаване.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net