ВИДЕО: Три жилищни зони в Разград са били с високо шумово натоварване през 2021

By 05 Януари 2022 Прочетена 1802 пъти 0

Три жилищни зони в Разград са с най-голямо шумово натоварване през миналата година.

Това сочи анализът на Регионалната здравна инспекция. Изледванията са извършени в 15 пункта, като 7 от тях са били на улици с интензивно движение. При измерванията са отчетени видът и състоянието на пътната настилка, наклонът на улицата, видът на околните сгради и наличието на озеленяване.

В три от пунктовете са регистрирани средни дневни еквивалентни нива на шума в диапазона 68 - 72 dB. Районите около блок "Ягода", на бул. "Априлско въстание" в зоната на Военно окръжие, и улицата край училище "Христо Ботев" са най-натоварени шумово и това са жилищни зони.

РЕКЛАМА


Граничното допустимо шумово ниво е 60 децибела. В анализа става ясно, че основният шумов фон се създава от автомобилите.

През последната година се очертава нова тенденция за подмяна на автомоблния парк като колите са вече по-нови модели и нивото на излъчвания от тях шум е значително по-ниско от този преди години. Но за сметка на това, броят на колите се е увеличил и продължава да нараства интензивно, поради което шумът се запазва.

В анализа се изтъква, че през миналата година Община Разград е предприела редица мерки за ограничаване на шума. Извършени са залесявания, реновирани са съществуващи детски площадки, рехабилитирана е игровата инфраструктура. Ремонтирани са пътни артерии в града и са изградени кръгови кръстовища.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Сряда, 05 Януари 2022 18:01
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net