Заработи PCR лабораторията в Разград, дарена от братя Домусчиеви /ВИДЕО/

By 01 Май 2020 Прочетена 2178 пъти 0

PCR лабораторията в МБАЛ "Св. Иван Рилски" в Разград, която бе дарена от Кирил и Георги Домусчиеви, бе открита официално. В болницата вече се извършват и бързите тестове, предоставени от Община Разград.

Наличието на тази лаборатория е гаранция за хората от региона, дава им спокойствие, че при притеснение от тяхна страна за симптоми на Коронавирус, могат бързо да бъдат дигностицирани.

заяви кметът на Разград Денчо Бояджиев


Той изрази благодарността на жителите на община Разград към братя Домусчиеви за добротворческия жест. 

Целта и на местната управа е в максимална степен да се опазят хората, които са на първа линия и именно към тях е ориентирана и дейността ни на този етап. Градоначалникът припомни, че Община Разград предостави на болницата 340-те бързи теста, които бяха дарени на местната управа от фирма "МАТ". С тях в Спешно отделение вече се тестват служители на МВР, които работят на КПП и в Паспортна служба, служители от Домашен социален патронаж и други социални услуги, от общинска администрация, които работят във фронт-офиса и други.


Изпълнителният директор на МБАЛ д-р Гечо Жеков обясни, че се очаква сертификация на PCR лабораторията от Министерството на здравеопазването. В нея ще се тестват хора със симптоми, подобни на тези на COVID-19.

Подобни тестове в болницата вече са взети над 90, но са изпращани за анализ в лаборатория във Варна.

От името на дарителите на кратката церемония присъстваха управителят на "Биовет" Теменуга Газдова и президентът на "Лудогорец" Александър Александров.

Те обясниха, че със съдействието на специалисти от "Биовет" и "Български морски флот" апаратурата за лабораторията се закупена на по-добри цени и съответно са закупени и повече елементи за функционирането й.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Неделя, 03 Май 2020 13:34
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net