ВИДЕО: Кметът на Русе: Липсата на държавен бюджет "спъва" редица дейности на Общините

By 19 Април 2023

Приемането на държавен бюджет беше посочено като основна задача пред партиите по време на предизборната кампания.

Сега, след като 49-ото Народно събрание започна да работи, всички се надяват това да се случи час по-скоро. Дотогава, ще продължи да действа Законът за удължаването на бюджета, който бе приет в края на миналата година.

Липсата на държавен бюджет за тази година се отразява най-вече на Общините в определени направления, обясни кметът на Русе Пенчо Милков.

Заплащането, примерно на труда в Общините, е базирано на разчети. В детски градини, в други ведомства, в администрация, липсата на държавен бюджет при нарастваща инфлация спъва възможността да актуализираш доходите. "Спъната" е възможността за актуализация по договори, сключени с държавни средства, каквото е строителството на новата детска градина, строителството на нов корпус на училище в Русе. Ние там финансираме с общински средства, дофинансираме, предвид това, че няма приет държавен бюджет, за да може да се увеличи финансирането, предвид нарасналата инфлация.

посочи кметът Пенчо Милков

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА


Бюджетът е необходим, тъй като той поставя политиките на държавно ниво, които се изпълняват и от Общините, каза още Милков.

Местните приходи ние ги изпълняваме. Работим в рамките, които Закона ни е дал право и задължение да правим, съобразно приетия миналата година бюджет и разчетите, които се приеха. Да напомня на всички, че Министерството на финансите даде указания и във всички Общини се приеха разчети, като квазибюджети, които до голяма степен промениха финансирането през тази година и не се спазва правилото за 1/12. По-важен е въпроса какви са основните големи цели пред държавата, какви са възможностите за съхраняване на държавността и за нейното развитие. В крайна сметка, ние в момента сме изправени пред тези въпроси и аз искам да чуя като кмет на община и като българин и обикновен гражданин, какви са тези решения.

заяви още Милков

Според кмета на Русе, не може приемането на бюджет да бъде условие, зад което да се скрият безпринципни коалиции в управлението на страната.

Вижте повече във видеото.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.