Община Русе се включва в националната кампания по повод Европейския ден за борба с трафика на хора

By 18 Октомври 2020 Прочетена 1559 пъти 0
Община Русе се включва в националната кампания по повод Европейския ден за борба с трафика на хора Община Русе се включва в националната кампания по повод Европейския ден за борба с трафика на хора снимка: КИС 13 / архив

Националната комисия за борба с трафика на хора стартира ежегодната си национална кампания по повод 18-и октомври – Европейски ден за борба с трафика на хора. Кампанията тази година се провежда под наслов "Трафикът на хора с цел сексуална експлоатация съществува". 

Тревожна тенденция за трафик на хора у нас е увеличаването на пострадалите деца.


В тази връзка Местната комисия за борба с трафика на хора в Община Русе получава активна подкрепа и работи в тясно сътрудничество с РУО – Русе за провеждане на превантивни дейности сред деца и младежи. Активно си партнира и с ОД на МВР – Русе, Гранична полиция – Русе, БОП – Русе и Окръжна следствена служба към Окръжна прокуратура – Русе, тъй като Русе е граничен град и се регистрират много случаи на трафик на хора.

Престъплението трафик на хора е набирането, транспортирането, укриването на хора чрез заплахи, използване на сила или друга форма на принуда, с цел експлоатацията им. Въвличането в този вид експлоатация е една от най-разпространените форми на трафик, съгласно официалните данни на Прокуратурата на Република България и Европейската комисия. Над 85% от идентифицираните жертви в България са жени, които биват подлъгани и експлоатирани сексуално, включително зад граница.


С цел да се даде широка гласност на проблемите с престъплението трафик на хора, да се повиши обществената осведоменост, да се развие гражданска нетърпимост към явлението, да се популяризират мерките и действията, които се предприемат за противодействие на трафика и ликвидиране на последствията от него, Местната комисия за борба с трафик на хора – Русе активно работи по изпълнение на Националната програма за борба с трафик на хора, като организира и провежда различни мероприятия, в които са заложени следните приоритети: активна превенция сред обществото с фокус уязвимите групи и повишена идентификация, закрила и подкрепа на жертвите на трафик на хора.

Местната комисия за борба с трафик на хора към Община Русе провежда информационни кампании сред обществеността и обучения на експерти с цел повишаване на информираността за механизмите за въвличане, уязвимите групи, видовете експлоатация и как можем да се предпазим.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Неделя, 18 Октомври 2020 16:29
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net