Почина големият предприемач и филантроп Игнат Канев /ВИДЕО/

By 13 Юли 2020 Прочетена 1426 пъти 0

Почина филантропът Игнат Канев.

През годините той се превърна в най-големия дарител в сферата на образованието и здравеопазването в Русенско, където е родният му край. За огромните си заслуги, той е удостоен с титлата "Доктор хонорис кауза" на Русенския университет и със званието "Почетен гражданин на Русе". Неговото име носи Университетска болница "Канев".

РЕКЛАМА:


Игнат Канев не пестеше усилия и средства за образование. През 90-те години на миналия век той изпраща огромно количество образователна и бизнес литература в Русенския университет в подкрепа на новосъздадения факултет по Бизнес и мениджмънт. През 2012 дава 2 милиона лева за построяването на модерен конферентен комплекс към университета, наречен на негово име - "Канев Център". През 2013 Игнат Канев бе удостоен с титлата "Доктор хонорис кауза" на Русенския университет и със званието почетен гражданин на Русе.

Загубихме един голям българин свързан в мислите и действията си с България и най-вече с родния си край, сподели ректорът на Русенския университет чл.-кор. проф. д.т.н. Христо Белоев.


С огромно значение са и даренията на Игнат Канев в сферата на здравеопазването. През миналата година от името на Благотворителна фондация "Игнат Канев" бяха дарени 500 000 лева за разширение и ремонт на новото отделение за диализно лечение в Университетска болница "Канев". Това беше четвъртото дарение в полза на лечебното заведение. През септември 2016 бе изградена детска площадка в двора на болницата. През 2017 бе открито и новото отделение "Педиатрия", а през септември 2018 бе осветено и новото отделение по Трансфузионна хематология.

Средствата, дарени от Благотворителна фондация "Игнат Канев" за Университетската болница "Канев", възлизат на близо 2 милиона лева.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Понеделник, 13 Юли 2020 16:31
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net