РИОСВ отказа на Монтюпе да разшири производството си

By 15 Март 2016 Прочетена 1262 пъти 0

РИОСВ - Русе отказа на "Монтюпе" да увеличи капацитета си на производтсво. От екоинспекцията мотивират отказа си с три поредни доклада за оценка на въздействието върху околната среда. Експертите са категорични, че разширяването на производството в бъдеще би застрашило живота на хората в района.

От предприятието внесоха инвестиционното си предложение още през ноември 2013. Миналата пролет екоинспекцията го отхвърли заради 8 пропуска, включително липсващ план за аспирационна система и мерки за контрол на отпадните води. Няма и достоверни изводи за влиянието на производството върху качеството на въздуха.Последният преработен доклад е от миналия октомври след комплексна проверка с 27 предписания. Сред тях се и становище на Регионалната здравна инспекция, че няма ясни данни и прогнози за здравния риск на работещите в завода.

Припомняме, че в края на миналата година Административният съд в Русе  отхвърли като неоснователна жалбата на "Монтюпе" срещу заповед на екоинспекцията, с която беше спряна производствена инсталация за леене на алуминий. Решението се обжалва пред Върховния касационен съд, който трябва да се произнесе по казуса през 2017. Висшите магистрати позволиха пломбираното хале да работи, докато се реши статутът му.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net