Русенският университет ще бъде домакин на Национална студентска олимпиада по компютърна математика

By 08 Ноември 2023
Русенският университет ще бъде домакин на Национална студентска олимпиада по компютърна математика Русенският университет ще бъде домакин на Национална студентска олимпиада по компютърна математика снимка: Русенски университет "Ангел Кънчев"

От 10 до 12 Ноември в Русенския университет "Ангел Кънчев" ще се проведе Десета Юбилейна национална студентска олимпиада по компютърна математика "Академик Стефан Додунеков" (CompMath-2023).

В продължение на повече от 12 години (с Covid прекъсване 2020 и 2021) всяка есен в края на октомври се провежда Национална студентска олимпиада по Компютърна математика "Акад. Стефан Додунеков"Последната олимпиада бе проведена през 2022 г.

В Десетата Юбилейна олимпиадата по Компютърна математика ще има 70 участници от десет университети, представени от основателите на олимпиадата проф. Стоян Капралов и доц. Йордан Тончев от ТУ-Габрово, както и ръководители на отбори и студенти,  обучаващи се в бакалавърска или магистърска степен от София, Пловдив, Варна, Русе, Габрово, Велико Търново и Благоевград, както следва:

Факултет по математика, Софийски университет "Св. Климент Охридски" – София 

Пловдивски университет "Паисий Хилендарски" – Пловдив

Русенски университет "Ангел Кънчев" – Русе

Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий" – В.Търново

Технически университет – София

Технически университет – Варна 

Технически университет – Габрово

Лесотехнически университет – София

Висше Военноморско училище "Никола Вапцаров" - Варна

Американски университет – Благоевград

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА

 

Според регламента, в олимпиадата участват до два отбора от университет, всеки от които  включва 6 състезатели и един ръководител в две/три състезателни групи, в зависимост от професионалното направление, в което е специалността на студента: 

Група А  –  за студенти по математика, информатика, компютърни науки химия и др.;

Група B –за природни и технически науки;

Група C – за ученици, проведени състезания през 2015 и 2016 г.

Състезателните теми включват 30 сериозни математически задачи, които трябва да бъдат решени чрез компютърна система за математически изчисления. Всеки университет или състезател избира с каква система/и желае да участва и заявява своя избор при регистрацията за олимпиадата. Всеки студент използва личен преносим компютър с инсталиран софтуер. 

Състезателните теми се предлагат от Националната комисия, а работите на студентите се проверяват от жури. Всяка работа се проверява независимо от двама преподаватели и арбитър, като една задача се оценява максимално с 2 точки.    

Финансирането на олимпиадата за проведените досега олимпиади е от такса правоучастие, в размер на 60 лв за всеки участник. Всеки университет поема разходите за настаняване и транспорт за отборите си.

Олимпиадата се организира от вдъхновени учени от изброените по-горе университети, които подготвят студентите за участие, подготвят състезателните теми, търсят спонсори, администрират сайт, организират проверката и класирането на студентските разработки. 

Тази година олимпиадата е подкрепена от над 10 спонсори: Дунарит АД, Медика, ДСК БАНК, Студентски съвет при Русенски университет, Print One, Endava, MentorMate, СМБ-Русе, Академи Книга, Факултет Природни науки и образование, както и домакина Русенски университет "Ангел Кънчев".

Откриването на олимпиадата е на 10 ноември от 18:00 часа в Аулата на Корпус 2, а тържественото награждаване на първенците е по програма в 9:00 часа на 12 ноември. Тогава се очаква да присъстват и представители на фирмите-спонсори, които ще поздравят участници в олимпиадата и ще връчат на първенците награди.

Датата на закриване на олимпиадата - 12 ноември - съвпада с Деня на Русенски университет. Организаторите са предвидили подобаващо отбелязване на този празничен момент и очакват представителите на пресата и гостите на събитието да уважат с присъствието и аплодисментите си финалистите в юбилейното състезание.

Почетен председател на организационния комитет на олимпиадата е акад. Христо Белоев, дтн, ректор на Русенския университет, председател е гл.ас. д-р Стефка Караколева, а заместник-председател - гл. ас. д-р Слави Георгиев.

 

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.