ВИДЕО: С поднасяне на венци и цветя Русе отбеляза Деня на Съединението на България

By 06 Септември 2021 Прочетена 1446 пъти 0

Днес отбелязваме 136 години от Съединението на България.

На 6 септември 1885 година, след бунтове в различни градове на Източна Румелия, се извършва военен преврат, подкрепен от българския княз Александър I и ръководен от майор Данаил Николаев.

Съединението получава международно признание на 24 март 1886 година, чрез подписването на спогодба между Княжество България и Турция.

С построяване на почетния караул на Русенския гарнизон на площад "Батенберг" започна тържествената церемония в Русе в чест на 136 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Съединението е акт на Българския народ, който не се е съобразил с желанията на великите сили. През нощта на 5 срещу 6 септември, въоръжени бунтовници командвани от Данаил Николаев влизат в Пловдив, установяват контрол над града и отстраняват правителството и генерал-губернатора. След това княз Александър Батенберг издава манифест, с който признава Съединението.


6 септември 1885 година е свидетелство за това, че Българският народ не може да бъде потискан и манипулиран от великите сили, каза в словото си областният управител на Русе Борислав Българинов. 
Извършването на това паметно дело е пример за безкористния народен стремеж за справедливост, каза още той.

Слово по случай празника днес произнесе и кметът на Русе Пенчо Милков.

В памет на загиналите за Съединението на България беше отслужена заупокойна молитва в памет на загиналите и благодарствен молебен в чест на Съединението на България.

Накрая на тържествената церемония, бяха поднесени венци и цветя пред паметника на загиналите в Сръбско-българската война от 1885 година.

Вижте атмосфера от празника в Русе във видеото.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Понеделник, 06 Септември 2021 15:52
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net