ВИДЕО: С тържествена церемония Русе отбеляза Деня на Съединението на България

By 06 Септември 2022 Прочетена 757 пъти 0

Днес отбелязваме 137 години от Съединението на България.

На 6 септември през 1885 година, след бунтове в различни градове на Източна Румелия, се извършва военен преврат, подкрепен от българския княз Александър I и ръководен от майор Данаил Николаев. Съединението получава международно признание на 24 март 1886 година чрез подписването на спогодба между Княжество България и Турция.

С построяване на почетния караул на Русенския гарнизон на площад "Батенберг" започна тържествената церемония в Русе в чест на 137 години от съединението на Княжество България и Източна Румелия.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА


Съединението е акт на българския народ, който не се е съобразил с желанията на великите сили. През нощта на 5 срещу 6 септември, въоръжени бунтовници командвани от Данаил Николаев влизат в Пловдив, установяват контрол над града и отстраняват правителството и генерал-губернатора. След това княз Александър Батенберг издава манифест, с който признава Съединението.

6 септември е ден, който ни напомня за нашето достойнство, отговорност и куража на предците ни, каза в словото си областният управител на Русе Анатоли Станев. Слово по случай 137-та годишнина от съединението произнесе и кметът на Русе Пенчо Милков.

По време на церемонията беше отслужена заупокойна молитва в памет на загиналите, както и благодарствен молебен в чест на Съединението на България.

Накрая на тържествената церемония, бяха поднесени венци и цветя пред паметника на загиналите в Сръбско-българската война от 1885 година.

Вижте във видеото атмосфера от празничния 6 септември в Русе.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Вторник, 06 Септември 2022 16:42
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net