ВИДЕО: Първи празник на баклавата се проведе в сливополското село Кошарна

By 13 Септември 2022 Прочетена 2803 пъти 0

Първи празник на баклавата се проведе в сливополското село Кошарна.

Присъстващите на събитието можеха да видят демонстрации по приготвяне на шербет, баклава и баница. Програмата за празника включваше и възстановка на обичая Курбан Байрам, кулинарна и битова изложба, както и богата палитра от фолклорни песни и танци.

Празникът на баклавата се осъществи по проект от Програма за развитие на селските райони, финансирана от Европейски земеделски фонд в подкрепа за местно развитие за съхраняване и популяризиране на културно-историческото наследство на територията на МИГ "Тутракан - Сливо поле".

Европейското финансиране е част от усилията на цялата общност за подобряване на облика на населените места, затова подкрепата за дейността на читалищата е от изключителна важност, заяви за Новините на телевизия КИС 13 изпълнителният директор на МИГ "Тутракан - Сливо поле" Валентина Маринова.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА


В село Кошарна и общината живеят в мир и разбирателство различни етноси, които взаимно уважават своите традиции и обичаи. Специален гост на събитието бе кметът на Община Сливо поле Валентин Атанасов. Той 
съобщи и за една придобивка, която е подарък от Община Сливо поле за жителите на Кошарна - нова чешма за питейна вода в центъра на селото.

По време на празника, бяха представени демонстрации по приготвяне на шербет, баклава и баница. Майсторките споделят, че тънкостите при точенето на корите се предават в семейството от майка на дъщеря.

Вижте атмосфера от празника във видеото.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Вторник, 13 Септември 2022 17:43
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net