ВИДЕО: Област Търговище се нуждае от поне още 40 аптеки, минимум 3 от тях трябва да са денонощни

By 18 Ноември 2022 Прочетена 1057 пъти 0

Минимум 40 аптеки, включително 3 денонощни, са необходими в област Търговище, за да се задоволят потребностите на населението от лекарства.

Това показват данните от изготвената за областта аптечна карта.

Обектите трябва да се обслужват от минимум 109 магистър-фармацевти. Заложена е и възможността, за разкриване на аптеки с ръководители помощник фармацевти в по-малките труднодостъпни населени места в общините Опака, Антоново и Омуртаг, където снабдяването с лекарства е силно затруднено.

Областната аптечна карта на Търговище включва 28 аптеки. 22 от тях имат договор със Здравната каса. В тях работят 45 магистър-фармацевти и 46 помощник фармацевти. В региона от години няма денонощна аптека, а в две общини – Антоново и Опака, няма нито една аптека. Така хората са принудени да пътуват десетки километри, за да си купят лекарства. А нощем мисията става невъзможна.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА


В област Търговище има нужда от още минимум 40 аптеки, от които поне 3 денонощни, показва направената аптечна карта.

Фармацевтите обаче не са мотивирани да работят денонощно, защото в малките общини по тъмно оборотите са символични, разказва Валерия – помощник-фармацевт в единственото аптечно гише в града, което затваря един час преди полунощ.

А решението, според фармацевтите, е да бъдат създадени дежурни общински аптеки. Или частните да получават държавни субсидии за покриване на разходите по дежурните фармацевти, които и без това не достигат.

На базата на всички областни аптечни карти трябва да бъде създадена Национална аптечна карта от специална комисия, ръководена от здравния министър. Едва тогава ще бъдат предприети и мерки за решаване на проблема с липсата на аптеки в малките населени места.

Вижте повече по темата във видеото.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Петък, 18 Ноември 2022 19:11
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net