ВИДЕО: Откриха над 350 артефакта при тазгодишните разкопки на античния Мисионис ВОДЕЩА НОВИНА

By 24 Септември 2024

Над 350 артефакта са открити през тази година по време на разкопките в античния и средновековен град Мисионис близо до Търговище.

Там, вече втори месец, се разкриват помещенията около епископската резиденция. Тя е една от добре запазените крепостни стени от VI-ти век, като на отделни места нейната височината е до 4 метра.

Разкопките разкриват, че градът е бил разрушен и опожарен около VI-ти век от нашествие на славяни и авари. По-късно е възстановен от настанилите се българи.

РЕКЛАМА


От началото на разкопките тази година са открити над 350 артефакта. Освен върхове на стрели, накити и други железни предмети, са намерени и много монети от византийско време, латински имитации и български монети, както и от времето на завоевателя султан Мурад I.

Според археолозите наличието на многото монети е признак на това, че след завладяването на Мисионис тук е създаден турски гарнизон. А най-впечатляващата находка през последните дни е бронзов кръст. 

Мисионис е един от шестте приоритетни археологически обекта. Тази година за разкопките държавата отпусна 400 000 лв. Отделно, всяка година Общината дава около 40 000 лева от бюджета си. Благодарение на по-голямото финансиране разкопките напредват бързо.

Общата площ на Мисионис според специалистите е около 800 декара.

Вижте повече във видеото.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.