ВИДЕО: Тръгва процедура, с която да прехвърлят управлението на Мисионис на Община Търговище

By 23 Ноември 2023

Подготвят процедура за предоставяне управлението на античния град Мисионис на Община Търговище.

За целта Общинският съвет трябва да вземе решение по докладна записка на кмета д-р Дарин Димитров за сключването на договор с Министерството на културата.

Предложението ще бъде разгледано на предстоящото заседание на местния парламент на 30 ноември, което телевизия КИС 13 ще излъчи НА ЖИВО от 09:00 часа.

 

От Mинистерството на културата е постъпило писмо, в което се посочва, че на Общината може да бъде предоставено безвъзмездно управление на Мисионис за срок от 10 години, съгласно Закона за културното наследство. Ще бъде необходимо и решение на Министерския съвет.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА


Научни, културни, образователни, туристически и други дейности, свързани с опазването на културните ценности, ще се извършват от Регионалния исторически музей. Това ще се случва на база договор между местната администрация и музея.

Припомняме, че още през 2017 година Община Търговище официално е заявила желание да получи правото да стопанисва обекта. Целта е по този начин да се разширят възможностите за кандидатстване по програми за развитие потенциала на древния град и подобряването на инфраструктурата и достъпа до него.

Общината ежегодно осигурява и средства от бюджета си за продължаване на разкопките и проучванията на Мисионис. През тази година за целта са отделени 50 000 лв.

Вижте повече във видеото.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.