ВИДЕО: Бизнесът в Русе предлага професионалното образование да мине в изцяло дуална система на обучение

By 11 Февруари 2022 Прочетена 2406 пъти 0

Професионалното образование да мине изцяло в дуална система на обучение.

Това предлага регионалният представител за Русе на Асоциацията на индустриалния капитал в България Миглена Христова. Според нея, по този начин ще се реши до голяма степен проблемът с недостига на квалифицирани кадри във всички икономически дейности.

Дните, в които учениците се обучават в предприятията, се заплащат, а и придобиват безценен опит и трудови навици, които ще им бъдат от голяма полза в живота, смята Миглена Христова. По думите й, дуалното обучение е развито много добре в текстилната индустрия, благодарение на взаимодействието с гимназията по облекло, но запълването на заявените места не зависи само от бизнеса, а и от желанието на учениците и техните родители.

РЕКЛАМА


От няколко години във фирмата на Миглена Христова работят 5 ученици в дуална форма на обучение.

От текстилния бранш проведоха и среща с реководството на русенския университет, за да обсъдят възможностите за обучение на инженерни кадри със специфични знания и умения, необходими за техническото обезпечаване на производството в шивашките предприятия.

Миглена Христова се надява, че с общите усилия на държавата, бизнеса, образователните институции и не на последно място родителите, учениците от професионалните гимназии могат да бъдат мотивирани да запишат специалности в дуална форма на обучение, защото бизнесът има нужда от тях.

Вижте повече подробности във видеото.

Цялата позиция на Миглена Христова по темата може да видите ТУК!

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Петък, 11 Февруари 2022 16:30
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net