Общинският съвет в Гюргево с важно решение срещу проекта за инсинератор

By 01 Септември 2023 Прочетена 559 пъти 0
В заседанието се включи и заместник-кметът на Община Русе Димитър Недев В заседанието се включи и заместник-кметът на Община Русе Димитър Недев снимка: Община Русе

Общинските съветници на Гюргево гласуваха за приемането на проект за резолюция, определяща минималните разстояния за разполагане на потенциални замърсители спрямо населените места.

Инициативата е във връзка с напрежението около инвестиционното предложение за изграждане на инсинератор за болнични отпадъци в града. В заседанието се включи и заместник-кметът на Община Русе Димитър Недев в знак на съпричастност към местната власт и гражданите.

Съветът прие да бъдат определени следните минимални отстояния от потенциални индустриални замърсители:

- радиус от минимум 500 метра от други стопански обекти;

- радиус от 1000 метра от всяко населено място (всеки жилищен имот).

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА


Целта е с приемането на текстовете да се подготвят петиции, с които сенаторите и депутатите от Гюргево да призоват своите колеги за въвеждането на законодателни промени.

Днешното гласуване се наложи във връзка с отмяната на действалия доскоро румънски закон. С нея са премахнати изискванията за минимални разстояния за здравна защита на гражданите в населените места.

В хода на заседанието кметът на Гюргево Адриан Ангелеску прочете пред съветниците писмото от Община Русе до румънското министерство на околната среда, съдържащо отрицателните становища на русенци за изграждането на инсинератора за медицински отпадъци.

Внесени бяха и разяснения относно възложителя SC FRIENDLY WASTE ROMANIA SRL и сдобиването му с необходимата документация. Коментира се писмото на фирма, намираща се в близост до местоположението на проекта, с изразено становище относно притеснението за здравословното въздействие на инсинератора.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net