Правителството премахва проекта за Интермодален терминал в Русе от ПВУ

By 03 Октомври 2023 Прочетена 528 пъти 0
Правителството премахва проекта за Интермодален терминал в Русе от ПВУ Правителството премахва проекта за Интермодален терминал в Русе от ПВУ

Проектът за Интермодален терминал в Русе няма да се реализира.

Това става ясно от актуализираните бюджетни линии по Плана за възстановяване и устойчивост /ПВУ/, където се предлага Интермодалният терминал да отпадне от проектите, въпреки предвидените над 47 милиона лева за него.

Първоначално той бе вкаран в ПВУ в началото на миналата година.

"Предлага се отпадане на инвестицията поради значителното забавяне и невъзможност за изпълнението на инвестицията в рамките на периода на допустимост на разходите по ПВУ, както и поради липсата на достатъчен финансов ресурс, видимо от проведена обществена поръчка за ИМТ-Русе", пише в проекта за актуализиране на бюджетните линии по ПВУ.

РЕКЛАМА

 

До решението на правителството се е стигнало, след като през средaта на септември бе прекратена обществената поръчка за проекта, която бе с прогнозна стойност малко над 54 милиона лева. Причината за това е, че Национална компания "Железопътна инфраструктура" не може да осигури по-голям ресурс от вече предвидените над 6,6 млн. лв. Получената оферта на класирания на първо място участник надхвърля прогнозната стойност с над 22.9 млн. лв. без ДДС.

Паралелно с това държавният бюджет не залага по-голям ресурс за съфинансиране на проекта, а средствата по ПВУ бяха намалени с 1 млрд. лв. от Европейската комисия.

Припомняме, че според графика на дейностите, заложен в Плана за възстановяване и устойчивост, строителството на Интермодалния термил трябваше да започне още в началото на тази година и да завърши през 2025.

 

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Събота, 28 Октомври 2023 01:20
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net