fbpx

Анализ на РЗИ: На всеки 10 000 души в Разградско се падат по 4 общопрактикуващи лекари /ВИДЕО/

By 13 Октомври 2020 Прочетена 1920 пъти 0

Осигуреността на населението в област Разград с медицински персонал е една от най–ниските в страната. Това сочи анализ на Регионалната здравна инспекция.

Броят на общопрактикуващите лекари е 48, което означава, че на 10 000 души в областта се падат четирима лични лекари.

От анализа става ясно, че е налице дисбаланс по отношение на брой пациенти на един общопрактикуващ лекар – от 800 до 9000 пациенти. Запазват се тенденциите за трайно незаети селски практики, което създава проблеми в качеството на обслужване на населението.


Регистрираните практики за първична дентална помощ са 68, от които 63 индивидуални и 5 групови. Броят на работещите в тях лекари по е 73. Налице е дисбаланс по отношение на тяхното разпределение - над 90% са в градовете.

В област Разград са регистрирани 117 лечебни заведения за първична извънболнична помощ. Регионалното им разпределение обаче е неравномерно. Над половината от практиките са съсредоточени в община Разград.

Този дисбаланс лишава част от населението от адекватно медицинско обслужване, се посочва още в анализа на Регионалната здравна инспекция.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Вторник, 13 Октомври 2020 18:03
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

www.kiss13.net
Kiss13.net използва бисквитки (cookies), за да подобри работата си. Посещавайки този сайт Вие се съгласявате с използването им.