Панаирът в някогашния Ески Джумая: История, традиции и измерения /ВИДЕО/

By 22 Май 2021 Прочетена 2226 пъти 0

В миналото тържищата - пазарите и панаирите - били мястото, където кипял животът и се случвало всичко най-интересно.

Един от най-старите панаири в България се провежда в Търговище - от векове до днес, а за празника на града беше създаден и макет на панаира, изложен на централния площад.

Навремето двата големи панаира в България, признати със султански указ, били Ески Джумая и Узонджовският. Ески Джумая продължавал 15 дни и десетилетия наред бил събитието на годината.


Панаирът се провеждал всяка пролет от близо 350 години. До миналата, когато пандемията прекъсва вековната традиция. Но пък тази, дюкяните изникват в центъра на града. В мащаб 1:100. 
Изработката отнела 122 дни по 12 часа работа дневно.

Във времето, като части от пъзел, се появяват различни артефакти, като османския печат, откупен от турски оказион, с който били подпечатвани разрешителните за участие в панаира. Но преди три години, докато изучава развитието на град Ески Джумая, историкът от музея в Омуртаг Алджан Мустафа попада на османотурски документи, сред които и разрешително, издадено от Митхат паша - тогавашният управител на Дунавския вилает.


Панаирното градче включвало около 2000 дюкяна, административни помещения, охрана, противопожарна служба, два входа. Но търговията с животни била забранена. Историята е събрана в монография, базирана на изследваните документи.

В монографията присъства и плана на панаира, по който е направен и макетът на тържището, което векове наред било сърцето на града.

Вижте повече за историята в репортажа.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Събота, 22 Май 2021 14:50
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net