Служители на МВР - Търговище запознаха бъдещи първолаци с правилата за пътна безопасност

By 12 Септември 2018 Прочетена 3221 пъти 0
В рамките на традиционната Есенна академия за първокласници по проведено теоретично и практическо занятие по темата В рамките на традиционната Есенна академия за първокласници по проведено теоретично и практическо занятие по темата ОДМВР - Търговище

10 служители на група „Териториална полиция“ в Районно управление - Търговище и трима стажанти от Академията на МВР в управлението под ръководството на ст. инсп. Кирил Кирилов днес имаха вълнуваща среща със 120 бъдещи първокласници, разпределени в 5 паралелки, във II СУ „Проф. Никола Маринов“ в Търговище.

По традиция в училището посрещат децата, които за пръв път ще прекрачат училищния праг, няколко дни преди началото на учебната година в рамките на инициативата Есенна академия за първокласници. Целта е по този начин малчуганите по-лесно да свикнат с новата обстановка, с класните си стаи, с новите съученици и учители.

На срещи с децата в петте класни стаи в присъствието на класните им ръководители униформените служители ги запознаха с основните правила за пътна безопасност, които трябва да спазват при движението си от къщи до училище и обратно. Припомнено им бе значението на различните светлини на светофарната уредба, както и значението на някои от пътните знаци – „Стоп“, „Пешеходна пътека“, „Забранено за управление на велосипеди“. В разговора с тях полицаите акцентираха върху това, че винаги преди пресичане децата трябва да се огледат внимателно и в двете посоки за евентуално приближаващи автомобили, а, ако не са придружени от по-възрастен, е необходимо да се опитат да пресекат оживено кръстовище заедно с преминаваща група. Ако пък няма такава, винаги могат да разчитат за това на всеки намиращ се в близост полицейски служител, защото мисията на служителите на реда е именно да служат на гражданите и да се грижат за тяхната сигурност. В непринуден разговор с децата им бе напомнено, че би следвало да се движат от вътрешната страна на тротоара; че пътното платно трябва да се пресича там, където има пешеходна пътека; че преди да стартира учебната година, е добре заедно с родителите си да набележат най-краткия и безопасен маршрут от дома до училище и няколко пъти да го „проиграят“ предварително, за да свикнат с него. Обяснено им бе и какво е трябва да бъде правилното им и безопасно преминаване покрай спирки на обществения транспорт в близост до тяхното училище.

Не бе пропуснат и въпроса за единния електронен телефон за спешни повиквания 112, на който децата без колебания трябва да се обадят, ако попаднат в някакъв пътен инцидент, станат свидетели на такъв или просто усетят някакъв проблем за сигурността си на пътя. След теоретичната част всички деца и полицейски служители излязоха извън класните стаи, за да репетират на място – под ръководството на новите им приятели-полицаите, и на своите учители, правилното и безопасно пресичане на пътното платно.

Традицията ни с Есенната ни академия за първокласници е с над 10-годишна история. Основният й замисъл– да направи по-плавен преходът от детската градина към училището за първокласниците, в годините доказа своята ефективност. Много сме благодарни на полицейските служители за партньорството в тази ни инициатива, целяща децата да научат нещо изключително ценно – как да се пазят и сами на пътя. Днешната им среща със служителите на реда и общуването им с тях за тях бе преживяване, което ще помнят дълго

каза заместник-директорът на училището Пламен Иванов

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net