ВИДЕО: Търговище отбеляза 24 май с шествие и церемония за Годишните награди за образование и култура

By 24 Май 2022 Прочетена 1181 пъти 0

Честванията по случай 24 май в Търговище започнаха още снощи.

На тържествена церемония в Драматичния театър бяха връчени годишните награди за образование, наука, култура и изкуство.

Сред гостите на събитието, което се проведе вчера вечерта в Драматичния театър, бяха кметът д-р Дарин Димитров, председателят на Общинския съвет Емине Якубова и представители на културни и образователни институции.

Годишната награда за изкуство и култура получи писателят Неда Антонова. Тя беше удостоена с това отличие за безспорния й принос в областта на литературата.

За цялостен принос в сферата на културата е отличен Професионален фолклорен ансамбъл "Мизия" към Община Търговище, с главен художествен ръководител Любчо Василев.

РЕКЛАМА


В областта на образованието са отличени Дарина Стоянова и Милчо Манев. Наградата за педагогически колектив заслужи екипът на ОУ "П. Р. Славейков". В категорията за журналистика наградата е за дългогодишния кореспондент на Българското национално радио в Търговище – Евтим Петков.

Петима ученици също получиха грамоти за своите постижения в сферата на образованието, спорта и изкуството. В категорията за изящни изкуства носители на наградата са директорът на Художествена галерия "Никола Маринов" Пламен Проданов и сценографът Стефанка Кювлиева. Дипломите за "Културно-историческо наследство" са присъдени на уредниците в Регионалния исторически музей Светлана Аврамова и Николай Ставрев.

Два състава на Центъра за младежки дейности и инициативи са отличени в категорията "Самодейно творчество". В приветствието си кметът на Община Търговище д-р Дарин Димитров заяви, че няма по-голяма радост от това да отбелязваме заедно този най-български празник.

Церемонията завърши с театралната постановка "Съвършената - Преподобна Стойна" по едноименния роман на Неда Антонова.

На днешния празничен ден се проведе и шествие на образователни и културни институции в Търговище по случай 24 май.

Фанфарният оркестър предвождаше учители и ученици от 11 учебни заведения в Търговище. След тях преминаха и самодейци от читалищата и представители на любителски танцови и музикални школи в общината.

Вижте атмосфера от празника в Търговище във видеото.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net