ВИДЕО: Забраниха движението на електрически тротинетки по пешеходните зони на Търговище ВОДЕЩА НОВИНА

By 26 Септември 2024

Забраниха движението с електрически тротинетки по тротоарите и пешеходните зони в Търговище.

Това стана по силата на наредба, приета днес от Общинския съвет по време на редовното заседание, което телевизия КИС 13 излъчи НА ЖИВО.

Изключение се прави само за електрическите превозни средства за хора с увреждания.

С наредбата се въвежда забрана за придвижването с електрически тротинетки в пешеходната зона по улица "Васил Левски", площадите "Независимост", "Свобода" и "Стоян Мавродиев".

РЕКЛАМА


Водачите няма да имат право да развиват повече от 25 км
/час. Движението трябва да става по изградена велосипедна инфраструктура, а при липсата на такава – възможно най-близо до дясната граница на платното за движение. Лица под 14-годишна възраст нямат право да управляват този вид превозно средство.

С промените в наредбата се урежда и въвеждането на зони за платено паркиране. Предвижда се плащането за паркиране на съществуващите към момента платени зони в Търговище да става чрез SMS, паркомати и мобилно приложение. 

На нарушителите, които не са платили съответните суми или са просрочили времето за паркиране, ще могат да се поставят т.нар. "скоби". Заложено е таксата за премахването им да е 30 лв. Предвидени са и сурови санкции при опити за самоволно премахване на ограничителните елементи от автомобилите.

Първоначално зоните за платено паркиране ще обхванат част от централната градска част на Търговище.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.