ВТАС и Административен съд - Русе ограничават дейността си заради коронавируса /ВИДЕО/

By 10 Март 2020 Прочетена 3091 пъти 0

Апелативен съд – Велико Търново отсрочва разглеждането на дела във връзка с установените случаи на заразени с коронавирус лица в Габрово и Плевен.

Решението е във връзка с препоръка на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет за вземане на превантивни мерки срещу разпространението на заболяването.

С един месец Административният съд в Русе също отсрочва делата за разглеждане в открити съдебни заседания и преустановява публичните събития и инициативи.

Със заповед на председателя на Апелативен съд – Велико Търново Янко Янев се отсрочват делата през периода от 11 март до 10 април. Ще се разглеждат само производства, като наказателни дела, по които има постановена мярка за неотклонение задържане под стража; за издръжка, родителски права на ненавършили пълнолетие деца и за незаконно уволнение; дела по несъстоятелност; производства по Закона за защита от домашното насилие; дела, за които законът предвижда разглеждане в срок, по-кратък от един месец и при осиновяване на дете.


Мярката се взима заради относителната близост на Габрово и Плевен до Велико Търново, и предвид това, че Апелативният съд разглежда като въззивна инстанция дела от Окръжние съдилища в Габрово и Плевен. Освен това ще се предприемат съвместни мерки между органите на съдебната власт за намаляване на риска от разпространение на заболяването в палатата, където ежедневно преминават стотици хора. 

Във всеки съд и прокуратура ще бъде създадена организация за цялостно измиване с подходящ дезинфекционен препарат на всички ползвани от него части на сградата. На входовете на съдебната палата ще бъдат поставени специални дезинфекциращи стелки за обувки, а също така и съдове с гел на алкохолна основа, като служителите от охраната ще следят всеки влизащ в сградата да ги използва. За всички помещения на Апелативен съд – Велико Търново с достъп до течаща вода ще бъдат осигурени антибактериални сапуни, а за останалите помещения – дезинфекциращи гелове. Създадена е организация за почистване на всеки два часа на работните повърхности и бравите на вратите в помещенията, в които се допускат външни лица – съдебната зала, деловодството и помещението на главният счетоводител и касиерът. Поръчани са ръкавици за ползване от служителите в деловодството и съдиите при работата им с дела и документи. Всички съдии и служители са инструктирани да ползват правото си на отпуск по болест дори при най-леки симптоми на настинка, както и по възможност временно да ограничат всякакви пътувания в чужбина.


Административният съд в Русе също отсрочва с един месец делата за разглеждане в открити заседания в периода 12 март – 10 април. Освен това, със заповед на председателя на съда, се преустановяват всички публични събития и инициативи, събрания, обучения и семинари, организирани в Административен съд - Русе. Въведен е и ограничителен режим за посещенията в съдебната сграда.

Съобразно препоръките на Министерството на здравеопазването ще бъдат прилагани дезинфекционни мерки във всички помещения с достъп на граждани.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Вторник, 10 Март 2020 17:33
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net