ВАС спря делото за кмета на Ветово, отнесе въпроса към Конституционния съд /ВИДЕО/

By 22 Април 2020 Прочетена 2064 пъти 0

Върховният административен съд спря производството по жалба на избрания за кмет на Община Ветово д-р Мехмед Мехмед срещу потвърденото от Административния съд в Русе решение на Общнската избирателна комисия за предсрочно прекратяване на пълномощията му.

Въпросът е отнесен до Конституционния съд с искане за обявяване на противоконституционност на разпоредба от Закона за местното самоуправление и местната администрация. Според ВАС има противоречие между текстове в ЗМСМА и разпоредби в Конституцията, които касаят правото на труд.


Освен това от Върховния съд посочват, че е прието за необходимо извършването на конкретна преценка във всеки отделен случай с оглед избягване неблагоприятни последици не само за съответното лице, но и за избирателите, доколкото евентуалното прекратяване би съставлявало акт на ревизия на тяхната воля.

Припомняме, че в края на февруари Върховният административен съд върна на работа кметът на Община Ветово д-р Мехмед Мехмед, като спря предварителното изпълнение на решението на Общинската избирателна комисия от 22 януари, за предсрочно прекратяване на пълномощията на кмета.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Сряда, 22 Април 2020 18:02
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net